Levendula-Lilla.net

arc-en-ciel

arc-en-ciel

Karanténanyu - polihisztor vagy mindenes rabszolga?

2020. április 28. - Lilla.Levendula

Végig gondoltad már mennyivel nőtt az anyák láthatatlan munkája?

Végre elaludtak.
Nagy sóhajtással kilépsz a szobából, óvatosan becsukod az ajtót, nehogy felébredjenek és leülsz dolgozni.

Homeoffice.
 
Igazából végig dolgoztad az egész napot: az ovist fejleszted, tanítod azokat a feladatokat, amiket az óvónők átküldtek. Próbálod megtanítani neki a logopédustól kapott technikákat, gyógypedagógustól kapott egyéb fejlesztő feladatokat és még nem játszottatok.
Ezzel párhuzamosan a nagyobbat írni-olvasni tanítottad, matematikát magyaráztál, tornaóra gyakorlatot videózol, technika házit fotózol és verset tanítasz. Magadnak. Anyák napjára.
Mindezt úgy, hogy fórumokon kérsz ötletet, hogy hogyan is oktasd úgy, hogy közöd nincs hozzá, nem ezt tanultad, nem ez a szakmád.

A házimunka… Ha eddig kinyitottad a hűtőt, a nem jól elcsomagolt ételek, zöldségek illata csapta meg az orrod. Most hátra hőkölsz a fertőtlenítő szagától. Rengeteg időt elvesz az élelmiszerek fertőtlenítése is, ez is új dolog.
A családból van, akinek be kell járnia dolgozni, ő zsilipel otthon. Ruha le és mosod egyből. Fertőtleníted a helyét is. Ezt sem kellett eddig.
Ezek az új feladatok, a láthatatlan munka azon részei, amik eddig nem voltak.

Oly sok az új teher!

És még nem beszéltünk arról, hogy a gyerekek folyamatosan egymást piszkálják. Feszültséget vezetnek le, frusztrációt, mert nem úgy alakult az életük, ahogyan tervezték. Elmaradt a ballagás, az osztálykirándulás, a buli… Az elengedés fájdalommal jár. A környezetük is ingerszegényebb lett, ez is így hat és az esetleges megbetegedés miatti félelem is manifesztálódhat, előjöhet így.
Ezt is az anyukáknak kell kezelniük, nekik kell közöttük igazságot tenni, verekedő gyerekeket szétválasztani, olyan új eszközöket, technikákat tanítani, amivel az érzéseiket kezelni tudják. Ez is némi kutatómunkával jár, utánanézéssel, gyakorlással, szakembertől tanácskéréssel.

…és este, akkor, amikor normál esetben regenerálódni szoktál, a pároddal lenni, barátokkal beszélgetni, akkor ülsz le dolgozni, akkor végzed azt a munkát, amiért fizetnek.
Nem csoda, ha elfáraszd-belefáradsz-kimerülsz, sosem voltunk még ennyire leterhelve.

Mi az, amivel hatásosan tudsz töltődni olyankor, amikor alig van időd?

Mindenképpen legyen meg a bázis:megfelelő mennyiségű alvás és megfelelő minőségű étel.

- Figyelj arra, hogy jól érezd magad a bőrödben.
Ha attól vagy jobban, hogy szabadidő ruhában vagy otthon és úgy végzed a teendőket, akkor tégy úgy, ha dob a közérzeteden egy kis smink és körömlakk, akkor használd őket!
- Gyújts egy jó illatú gyertyát!
- Engedj magadnak egy kád vizet és lazulj egy kicsit!
- Simogass kutyát, macskát!
- Sétálj egy kicsit egyedül!
- Végezz légzőgyakorlatokat!
Mindezt összekötheted mindfulness-szel, úgy nagyon hatásos lesz. Ezt úgy tudod megtenni, hogy tudatosan jelen vagy abban, amit épp csinálsz.
- Ha fürdesz, akkor figyeld meg, hogy milyen érzés a víz a bőrödön, milyen az, amikor nyomja a kád alja a tested, milyen illata van a tusfürdőnek, milyen érzést ad neked ez az illat. Ha habos a víz, figyelj a hab puhaságára, esetleg színére, ha nem csak fehér.
- Háziállat simogatásakor figyeld meg, hogy milyen érzés megérinteni a szőrét, nézd meg a színárnyalatokat benne. Érezd, ahogy lélegzik, miközben hozzád kucorodik. Milyen érzés az, ahogyan a kezed alá gömbölyödik.
Ezt az eszközt bármelyik másik hétköznapi rutin tevékenységbe bele lehet vinni, több mint 50 éve használják eredményesen kiegészítésként különböző pszichoterápiás módszerekhez depresszió kezelésére és szorongásos tünetek enyhítésére.
A következő posztok egyikében fogok róla bővebben írni ill. a segítő csoportunkba meditációkat is tettem fel.

Ha tetszett a poszt vagy te is fontosnak találod a mondanivalóját, oszd meg, kérlek.
Kérdésed van? Írj privátban  itt.
Like-old és kövesd az oldalt itt.

Ha a vetélés utáni gyászfeldolgozó csoporthoz csatlakoznál, azt itt teheted meg.


workingmom1.jpg

 

kép: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://arc-en-ciel.blog.hu/api/trackback/id/tr3915645444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása