Levendula-Lilla.net

arc-en-ciel

arc-en-ciel

Kisgyermekből óvodás? Könnyítsd meg a beszoktatást!

2019. augusztus 26. - Lilla.Levendula

Közeleg az ősz, ez a nyár is elröppent. Van még bő egy hetünk óvoda kezdésig, a középső gyermekem nagycsoportba megy, várja, izgatott.

Emlékszem pár évvel ezelőtt az első napjára. Nem tudom, hogy melyikünknek volt nagyobb lépés: nekem az, hogy elfogadjam, hogy a kislányom már óvodás nagylány lett vagy neki, hogy közösségbe kerül. Előttem van az első éles nap: gyors puszi-puszi és kiültettek a csoport elé. Feszülten vártam a sírást, minden idegszálammal hallgatóztam, de csak kacagás és csivitelés hangja szűrődött ki, otthon pedig ki sem fogyott a szóból és izgatottan várta a másnapot. Nem mondom, hogy az összes napunk így telt, nem mondom, hogy nem voltak noszogatós reggelek, jó párszor meg kellett hallgatnom a „nem akarok menni”-t is, de aztán mindig megjött a kedve, mire odaértünk.

Az elmúlt két év óvodai időszaka tele volt érzelmi heggyel-völggyel, óvoda váltással, újrakezdésekkel, szomatizált hasfájásokkal, megoldás keresésekkel. Vártuk a „tanévet”: beilleszkedett, új barátokat szerzett és egy óvó nénit, aki kicsalogatta őt a csigaházából.

A tanévkezdés a gyermekekből többféle érzelmet tud előhozni: izgatottságot, kíváncsiságot, szorongást, esetlegesen konkrét félelmet valamivel kapcsolatosan.
Mivel tudjuk ezeket legyőzni?

1.) Kezdjük az alapokkal: evés, ivás, alvás. A nyáriszünetben sokszor kicsúszik az elalvás időpontja és – mivel nincsenek reggeli kötött foglalkozások – az ébredés is eltolódhat sokkal későbbre. Tanácsos tanévkezdés előtt 1-2 héttel felvenni az iskolai időszakra jellemző napiritmust.

2.) Nem baj, ha izgul és az sem, ha fél: Sok gyerek szorong óvoda-iskola kezdéskor, tudatosítsuk benne, hogy ez helyénvaló érzés.
Releváns témájú mesekönyvből való olvasás, ezek lapozgatása sok olyan félelemre rá tud mutatni, amire mi nem is gondolunk. Ilyenkor ezeket az oldalakat többször megnézi, vissza-vissza lapoztat, beszél róla. Ezek azok a témák, amik vagy izgatják vagy aggasztják, ezeket kell neki bővebben elmagyarázni.
Hasznos könyvek: már nálunk is kapható az Amerikában és más angol nyelvterületen nagyon híres The invisible string magyar nyelvű megfelelője, Az összeköt a szeretet. Nekem ez az egyik kedvencem, mi még angolul ismertük.
A Bori sorozatnak is vannak idevágó részei és sokat van forgatva nálunk a Scolar mini sorozat Óvodás lettem kötete is. Természetesen sok egyéb gyermekeknek szóló mese kapható a témában, a teljesség igénye nélkül emeltem ki párat.

3.) Ne beszélj túl korán az óvoda kezdésről: mivel még nincs időfogalmuk, ezért könnyen lehet, hogy szorongást fog kiváltani belőle. Egyszerűen csak annyit mondj, „hogyha egy picit nagyobb leszel, akkor óvodába fogsz menni. Itt sok új játék lesz, szerezhetsz új barátokat, lesznek óvó nénik, akik vigyázni fognak rád.”
Ezt a részt azért emeltem ki és vettem külön, mert a gyerekek egy része akkor kezdi az óvodát, amikor betölti a 3. életévét és ez nem feltétlenül szeptember elsején van.

4.) Tanítsd meg kiállni magáért: A csoportban gyakran előfordul, hogy az egyik gyerek elveszi vagy elkéri a másiktól a játékot. Elég frusztráló, ha ez egy nap többször is előfordul, mert nem mer nemet mondani vagy csak szimplán nem tudja, hogy hogyan kell. „ Nem, most nem adom oda. Megkaphatod akkor, ha én már nem játszom vele.”

5.) Legyen különleges az első nap: Óvoda után menjetek el fagyizni, rendeljetek pizzát. Érezze, hogy ez az ő napja.

Módszerek, amelyekkel biztonságot nyújthatsz:

Gyakori félelem a gyermekben, hogy a szülők ott hagyják és nem viszik haza. Érdemes többször elmenni az ovihoz akkor, mikor a nem ott alvós gyerekeket elhozzák és megmutatni, hogy épp mennek haza, jöttek értük a szüleik.

  • Jó módszer az is, ha lerajzolják a napirendet, így mindig meg tudja nézni, hogy mikor jönnek érte. Kis piktogram a reggelinek, reggeli utáni játéknak, azt követően a foglalkozásnak, majd az ebédnek…
  • A szülő és a gyermek kezére lehet rajzolni egy-egy szivecskét. Ha hiányzik, akkor rápillant és tudja, hogy anya-apa nagyon szereti.
  • A pólója szegélyére is lehet rajzolni egy szimbólumot, azt könnyen tudja morzsolgatni, ha hiányzik neki a szülő.
  • Az első időben meg szokták engedni az óvó nénik, hogy bevigyék a gyerekek a kedvenc játékukat, ez is sokat segít.

Minden gyerek más, nyugodtan szabd személyre a fenti tippeket. Az a cél, hogy segítsen megkönnyíteni az elválás és a beilleszkedés kezdeti nehézségeit.
Ha elakadtatok valahol, túlságosan szorong a gyermeked, bepisil, körmöt tépked, körmöt rág, nem eszik vagy nem jár wc-re az óvodában, akkor írj nekem nyugodtan, keresünk rá megoldást.

Ha tetszett a poszt vagy te is fontosnak találod a mondanivalóját, oszd meg, kérlek.
Kérdésed van? Írj privátban  itt.
Like-old és kövesd az oldalt itt.
Csatlakozz a gyermekneveléssel, babavárással foglalkozó csoporthoz itt.
Ha a vetélés utáni gyászfeldolgozó csoporthoz csatlakoznál, azt itt teheted meg.

ovi.jpg

kép: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://arc-en-ciel.blog.hu/api/trackback/id/tr3015024480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása