Levendula-Lilla.net

arc-en-ciel

arc-en-ciel

Családon belüli erőszak - A férfiak, a láthatatlan áldozatok

2019. október 11. - Lilla.Levendula

„- Miért nem szóltál róla valakinek? – kérdeztem, miközben próbáltam levenni az arcán lévő égés nyomokról a szemem.
- Szóltam, de csak kigúnyoltak, nem hitték el. 157 cm és 45 kilo. Hogy tudna ő bántani engem?”


A sebhelyet úgy szerezte, hogy a felesége leöntötte forró teával. Éjszakai műszakot vitt, lefeküdt aludni és nem hallotta a keltegetést. Ez volt az utolsó csepp egy közel tíz éves kapcsolatban bántalmazottként.

Úgy gondolod, hogy ez ritka?


Találkoztál már olyan férfival, aki azért maradt egy kapcsolatban, mert a felesége azzal zsarolta, hogy nem találkozhat a gyermekeivel? Találkoztál olyannal, akinek a párja betegesen féltékeny? Zsebeket áttúr, telefont átnéz, idővel elszámoltat? Olyannal, aki naponta fröcsögi, hogy „legyél már végre férfi”? Aki gúnyol vagy lekicsinyel, mert nem elég gyorsan mászol felfelé a szamárlétrán? Ők mind családon belüli erőszak áldozatai és mind férfiak.

A legfrissebb felmérések arra engednek következtetni, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak harmada férfi. Pontos adat nincsen, mert a legtöbb eset titokban marad, a hatóságok felé a férfiak csak ritkán jelentik. Ennek oka egyfelől a nemi sztereotípiákban rejlik: úgy gondolják, hogy az abúzus miatt veszítenek a férfiasságukból, szégyent, zavarodottságot éreznek, másfelől pedig tartanak attól, hogy a hatóságok nem veszik őket komolyan. Olyan esetről is hallottam már, ahol a nő hazudott a kiérkező rendőröknek és végül a férfi lett meghurcolva.

A bántalmazás típusa lehet érzelmi, fizikai, szexuális vagy megfélemlítés. Az a célja, hogy a férfit irányítsa és a módszereivel megelőzze, hogy kilépjen a párkapcsolatból. Egy bántalmazott férfi mindig alkalmazkodik a partnere akaratához azért, hogy elkerülje a további bántalmazást.
A bántalmazás elsődleges célja, hogy a férfi felett hatalmat szerezzen és irányítani tudja őt ez által. Abban az esetben, ha a férfi megpróbál ellenállni vagy kitörni, a bántalmazó további lépéseket tesz, hogy visszanyerje felette a kontrollt.

A fizikai bántalmazás lehet ütés, rúgás, harapás, köpés, tárgyak dobálása vagy megszállott birtoklási vágy. A férfiak erőfölénye miatt a fizikai bántalmazás többnyire alvás közben történik vagy a meglepetés erejével élve. Gyakori a fegyver használat is, késsel fenyegetőzés, valamilyen tárggyal való csapás, a gyerekek fenyegetése vagy a kedvenc háziállaton való bosszúállás.

Az érzelmi és a szóbeli bántalmazás szintén hatalmas károkat tud az áldozatban okozni.

Ezek a leggyakoribbak:

  • lekicsinylés, a barátok, a család előtti megalázás ill. ugyanilyen stílusú szociális média tartalmak megosztása
  • megszállottság, féltékenységi jelenetek, folyamatos vádaskodás hűtlenséggel kapcsolatosan
  • elveszi a kocsi kulcsát vagy a gyógyszereket
  • korlátozza a pénzhez való hozzáférést
  • hamis történeteket talál ki a bántalmazottról
  • a gyerekek láthatásának megvonásával fenyegetőzik

Szexuális bántalmazás leggyakoribb taktikái:

  • szexmegvonás: addig nincs együttlét, amíg azt nem csinálja a férfi, amit a nő akar
  • kritizálja a megjelenését és a „teljesítményét”
  • nyomást gyakorol a partnerre, hogy olyan formában szexeljenek, amelyet ő nem szeretne

Megfélemlítési taktika minden olyan szó vagy cselekvés, amely a partnert megijeszti

  • tárgyak összetörése
  • kidobja a férfi ruháit vagy más eszközt, ami fontos neki
  • fenyegeti, hogy bántja vagy megöli
  • bántalmazással fenyegeti a gyermekeit, a háziállatát, a barátait
  • megfenyegeti, hogy hazudni fog a gyámügynek a gyermekekkel kapcsolatosan
  • olyan hangulatot teremt, amiből az érződik, hogy mindjárt „büntetés” jön
  • követi a férfit válás után, figyeli őt
  • telefonon, e-mailben zaklatja a bántalmazottat vagy a bántalmazott barátait, családtagjait

Az áldozat a bántalmazás terhét sokszor magányosan cipeli, mert általában nem értik meg, a társadalmi norma azt diktálja, hogy a férfi a domináns egy párkapcsolatban, őt nem nyomhatja el egy nő. Ha igen, akkor már nem is igazi férfi.

Miért marad egy férfi bántalmazott párkapcsolatban?Egy párkapcsolat lezárása nemtől függetlenül mindig nehéz. Még nehezebb, ha izolálva van a barátaitól vagy a családtagoktól. Egy bántalmazó kapcsolatban élő férfi épp úgy fenyegetve, manipulálva, kontrollálva, érzelmileg vagy fizikailag van bántva, mint egy bántalmazó kapcsolatban élő nő. (Erről már korábban írtam.)


Miben más ez egy férfi esetében?

  • szégyenkezik: nagyon sok férfi hatalmas szégyent érez azért, mert bántalmazva volt és nem tudott kiállni magáért, sokan úgy érzik, hogy elbuktak férfiként, férjként és apaként.
  • úgy érzi, hogy anyagilag nincs biztonságban
  • úgy érzi, hogy kötelezettsége van a felesége felé
  • a felesége a házastársi esküre hivatkozik

Ha vannak gyermekek, akkor még jobban árnyalódik a kép:

  • nem akarja elveszíteni őket
  • félti őket, így meg tudja védeni a bántalmazótól
  • nem biztos benne, hogy a bíróság fair módon kezelné a gyermekelhelyezést, ha az anya hazudik valamit
  • nem ő akarja a családot szétrombolni

Egy párkapcsolat lezárása egy folyamat, nem egy esemény. Időbe telik, míg valaki rádöbben, hogy bántalmazó kapcsolatban él. Időbe telik, hogy beismerje, az az ember, akit szeretett, az az ember, akiről úgy gondolta, hogy viszont szereti olyanokat mond és tesz, amivel bántja őt.
Időbe telik az is, hogy kiderüljön, a párkapcsolat megmenthető-e még, abba fog-e maradni a bántalmazás.
Nagyon zűrös és lassú folyamat felismerni, megváltoztatni vagy kilépni egy bántalmazó kapcsolatból. Olyan, mintha kettőt lépnél előre és egyet hátra…

A legfontosabb pedig amit a környezet tehet az az, hogy támogatja a férfi áldozatot. Egyszerűen elhiszi, ami történt vele és nem ítélkezik, nem kritizál, megkérdőjelezés nélkül hallgatja az áldozattal történteket.

Ha tetszett a poszt vagy te is fontosnak találod a mondanivalóját, oszd meg, kérlek.
Kérdésed van? Írj privátban  itt.
Like-old és kövesd az oldalt itt.
Csatlakozz a gyermekneveléssel, babavárással foglalkozó csoporthoz itt.
Ha a vetélés utáni gyászfeldolgozó csoporthoz csatlakoznál, azt itt teheted meg.
csbe_ffi.jpgkép: pinterest

A blogon elérhető fenti tartalmak (szerzői művek) bármilyen felhasználása engedélyköteles; a felhasználás engedélyezésére Jogosult rendelkezik a szükséges jogokkal. A felhasználási engedélyt külön írásban adja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://arc-en-ciel.blog.hu/api/trackback/id/tr5715216986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ABC123456 2019.10.12. 00:15:13

Mese habbal. A megölt nők sem panaszkodnak, épp csak ott van a hullájuk. Évente Mo-on úgy 70. Ha igaz volna, hogy a családon belüli erőszak 30 %-a férfiakat ér, csakhogy ők nem panaszkodnak, akkor a jéghegy csúcsán a megölt férfiaknak éppúgy meg kéne jelenniük, mint a nőknek. Ha 70 nő van, akkor épp 30 férfinak ! DE NINCS EGY SEM ! Ha mégis van 1-2 évente, rendszerint az is azért, mert a nő vagy a gyerek nem bírta már a bántalmazást és megölte a bántalmazót. Mo-on a férfiaknak akkora hamis jogosultságtudatuk van, mint a ház. Csak meg kell nézni, hogy ülnek a metrón, milyen pornófilmeket néznek és ez alapján milyen elvárásokat támasztanak a nők felé, már ez is a bántalmazás magasiskolája. Hol művelnek ilyen film háttéripar mellett ilyen szexuális töltetű férfibántalmazást a nők ? SOHA, SEHOL. Nézz már körül, te névtelen szerző és ne beszélj hülyeségeket.

Lilla.Levendula · https://levendula-lilla.com/ 2019.10.12. 08:03:55

Ajánlom a kapcsolódó cikk olvasását! Ajánlom a fb megosztások alatti kommenteket elolvasni! Ajánlom azt, hogy ne arról írjon véleményt, amiről fogalma sincs. Még így névtelenül is lejártatja magát ezzel.

Réti Veronika 2019.10.13. 19:33:37

Sajnos az a tapasztalatom,hogy mindegy férfi vagy nő :( Én is láttam saját szememmel naponta egy kapcsolatot ahol a férfi volt bántva! Ha nem szavakkal akkor volt,hogy meg is verte! Mondom nektek dúlt a love aztán nem sok idő múlva már unalmas kezdett lenni a férfi. A nő látszólag indok nélkül volt ideges feszült . Folyton szídta a férfit. Semmi nem volt jó amit csinált. Mondta nekem,hogy már a jelenléte is idegesíti,hogy ott ül . Vagy ha áll. Ha nem csinál semmit. Ha segíteni akar. Ha itthon van az a baj,ha nincs akkor még az. Egy idő után a férfi inni kezdett! Nem sokat csak kicsit becsípett havonta egyszer mikor a fizetést kapta mert a nő azonnal el is kérte minden forintját! Egyik nap el akart menni a férfi pecázni ami 20 e forintba került,na de keresett vagy 300 e és akkor ez sok pénz volt. Én mondtam,hogy hadd menjen megérdemli,folyton dolgozik és ha nem akkor még kiutálja a házból is!( Mindig megvédtem ! Megmondtam a nőnek ,hogy undorító amit csinál!) Na egész nap hallgattam az idegbaját,hogy mit fog kapni csak jöjjön haza,meg vérbe forogtak a szemei stb! Egyre többet ivott a férfi. Eljátszotta,elitta a fizetését. Sírt! Végül a nő kidobta. Aztán visszafogadta. Ez ment egy darabig. Aztán megint kidobta és már csak akkor kellet a férfi ha fát kellett vágni,ha pénz kellett a nőnek stb. Aztán idővel talált mást a férfi. A nő nem kereste többet! Mai napig nem értem a nőt!
süti beállítások módosítása